Det låter ju bra det här, men…

 

Jag har aldrig hört talas om att använda husdjursaska i glasobjekt förut. Var kommer idéen ifrån?

  • Idéen kommer från USA, där det finns några olika glashantverkare som erbjuder produkten. I USA förekommer även att kunden kan beställa konstglas med mänsklig aska.

Kommer jag att kunna se askan av mitt husdjur inuti glasskulpturen?

  • Ja! Det väldigt varma glaset gör att det mesta av askan brinner upp och då bildas små vita och transparenta bubblor i glaset, som kolsyra. Askan kan dock vara olika fin eller grov, och de grövsta bitarna går att se som små gråsvarta korn i glaset.

Hur vet jag att ni har använt askan från just mitt husdjur?

  • Det är en vanlig fråga som alltid är aktuell när det handlar om kremering. Till att börja med, hur vet man att askan man fick i urnan från veterinären var från det egna husdjuret…? När du gör din beställning skickar vi ett kuvert med en liten burk i till dig. Burken är märkt med ett ordernummer och det är i den du lägger ditt husdjurs aska. När askan kommer till oss matchar vi numret med samma ordernummer som i din webb-order. Aska och order skickas sen tillsammans till glashyttan. Eftersom varje skulptur görs för hand, en i taget, är det lätt för glasblåsarna att hålla koll på vilken order det är de jobbar med just nu.

Måste jag skicka all aska jag har från mitt husdjur?

  • Nej, det räcker med så lite som en matsked aska! Men, det kan hända att en glasskulptur spricker under nedkylningsprocessen, och då kan du behöva skicka ytterligare en matsked.

Era priser verkar rätt höga, jag har sett liknande glasskulpturer som kostar mycket mindre?

  • Absolut, massproducerade glasskulpturer på marknaden kostar inte lika mycket. Men de är heller inte handgjorda och unika i sitt uttryck, eller framtagna direkt av glaskonstnärer. Processen med att inkorporera askan kräver dessutom ett speciellt handlag och tar lite längre tid än en “vanlig” skulptur.