Det låter ju bra det här, men…

Jag har aldrig hört talas om att använda husdjursaska i glasobjekt förut. Var kommer idéen ifrån?

  • Idéen kommer från USA, där det finns några olika glashantverkare som erbjuder produkten. I USA förekommer även att kunden kan beställa konstglas med mänsklig aska.

Kommer jag att kunna se askan av mitt husdjur inuti glasskulpturen?

  • Ja! Det väldigt varma glaset gör att det mesta av askan brinner upp och då bildas små vita och transparenta bubblor i glaset, som kolsyra. Askan kan dock vara olika fin eller grov, och de grövsta bitarna går att se som små gråsvarta korn i glaset.

Hur vet jag att ni har använt askan från just mitt husdjur?

  • Det är en vanlig fråga som alltid är aktuell när det handlar om kremering. Till att börja med, hur vet man att askan man fick i urnan från veterinären var från det egna husdjuret…? När du gör din beställning skickar vi ett kuvert med en liten burk i till dig. Burken är märkt med ett ordernummer och det är i den du lägger ditt husdjurs aska. När askan kommer till oss matchar vi numret med samma ordernummer som i din webb-order. Aska och order skickas sen tillsammans till glashyttan. Eftersom varje skulptur görs för hand, en i taget, är det lätt för glasblåsarna att hålla koll på vilken order det är de jobbar med just nu.

Måste jag skicka all aska jag har från mitt husdjur?

  • Nej, det räcker med så lite som en tesked aska.

Era priser verkar rätt höga, jag har sett liknande glasskulpturer som kostar mycket mindre?

  • Absolut, massproducerade glasskulpturer på marknaden kostar inte lika mycket. Men de är heller inte handgjorda och unika i sitt uttryck, eller framtagna direkt av glaskonstnärer. Processen med att inkorporera askan kräver dessutom ett speciellt handlag och tar lite längre tid än en ”vanlig” skulptur.